Kerken in Alicante

Veel mensen die naar Alicante reizen, zijn vooral geïnteresseerd in het culturele erfgoed. Zeker, kerken en andere sacrale gebouwen behoren tot de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Spanje. Beroemde kathedralen van Sevilla, Cordoba, Valencia of Salamanca zijn al eeuwenlang symbolen van pracht en praal. De kerken in Alicante zijn, hoewel relatief bescheiden, mooie voorbeelden van Spaanse kunst en architectuur.

Sint-Mariakerk (la Iglesia de Santa María)

Deze solide uitziende kerk is de oudste in de stad. Het werd tussen de 14e en 16e eeuw gebouwd op de ruïnes van de centrale Moorse moskee. Oorspronkelijk gebouwd in gotische stijl met één zijtoren, werd het in de latere eeuwen opnieuw ontworpen. Het metselwerk van het portaal is een prachtig voorbeeld van de barokkunst, terwijl het hoge altaar in het interieur in gouden rococostijl is.

Je kunt ook andere waardevolle kunstwerken vinden, zoals gotische stenen sculpturen uit de 15e eeuw, een witmarmeren lettertype uit de 16e eeuw en een barok orgel uit 1653. De kerk ligt aan het Plaza de Santa María, vlakbij het gemeentehuis.

Concatedraal van San Nicolás de Bari

De belangrijkste kerk van Alicante bevindt zich in het centrum van de oude stad, aan het Plaza Abad Penalva-plein. Het werd tussen 1616 en 1662 gebouwd op de overblijfselen van een oude moskee, met een basis in de vorm van het Latijnse kruis. De bescheiden gevel is een voorbeeld van de vroege, niet-versierde barokstijl. Het interieur is ruim en rijkelijk versierd met een prachtige koepel 45 meter boven de vloer. Kerken in Alicante

Let bij een bezoek aan deze kerk op de communiekapel, die wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van de Spaanse barok.

De kapel van Santa Cruz

alicante-churches-06Als je de Benacantil-heuvel beklimt, kun je deze kleine kapel in de kleurrijke buitenwijk Santa Cruz bezoeken. Het werd gebouwd aan het einde van de 18e eeuw. Het is een klein wit bouwwerk, harmonieus opgenomen in de omliggende smalle straatjes. Dit is een startpunt van traditionele religieuze processies tijdens de paasvieringen.

De kapel van Sint-Rocco

Vlakbij de kapel van Santa Cruz vindt u de kapel van St. Rocco, mede-beschermheer van Alicante. Het werd gebouwd in 1559 en later gereconstrueerd in 1875. Binnen in de kerk kun je de figuur van de Zigeuner Christus zien.