Alicante City Hall

Als u eenmaal op vakantie bent in Alicante, mag u een bezoek aan dit symbool van onze stad niet missen. Het stadhuis van Alicante (Alicante Ayuntamiento) is een prachtig voorbeeld van barokke burgerlijke architectuur, gebouwd in de 18e eeuw. De voorgevel is rijk aan decoratieve elementen, zoals spiraalkolommen en wapenschild, en heeft een lang balkon op de eerste verdieping. Aan elke kant zie je indrukwekkende tweelingtorens die de algehele symmetrie van het gebouw benadrukken.

alicante-city-hall-03De hoofdingang van het stadhuis bevindt zich op het Plaza de Ayuntamiento-plein. Dit is een typisch Spaans plein met arcade-gangen en diverse restaurants in de schaduw. Eind juni kun je hier deelnemen aan een van de meest spectaculaire nachtevenementen in Alicante. Duizenden mensen komen samen om te kijken hoe een groot houten figuur wordt verbrand aan het einde van het vreugdevuurfestival Hogueras de San Juan.

Er is ook een kleine ingang aan de achterkant van het gebouw met uitzicht op een charmant plein: La Plaza de Santa Faz. Dit plein, gelegen in het voetgangersgebied van de oude binnenstad, is de ideale plek om te ontspannen. Omringd door kleurrijke gebouwen uit de 18e eeuw, kunt u lunchen in een van de vele restaurants in de schaduw van palmbomen.

alicante-city-hall-01Als u het stadhuis vanaf de voorkant nadert, ziet u een marmeren plaat met de buste van de schrijver Miguel de Cervantes. Eenmaal binnen in de hal, let op de laagste trede van de hoofdtrap van het gebouw. Daar vindt u een bord dat het nulniveau (Cota Cero) aangeeft, het referentiepunt voor metingen van de hoogte boven de zeespiegel die in Spanje wordt gebruikt. Aan de linkerkant van de trap staat een modern beeldhouwwerk gewijd aan de schilder Salvador Dalí.

Andere interessante kamers zijn de Blauwe Zaal (Salón Azul) die de stijl weerspiegelt uit de periode van koningin Isabel, de vergaderzaal (Salón de Plenos) en een zijkapel. Later kunt u ook een tentoonstelling bezoeken met interessante archeologische overblijfselen genaamd Alicante – de onthulde stad (Alicante – la ciudad descubierta). Het is geplaatst in een nieuw modern gebouw, onlangs toegevoegd aan de rechterkant van het oude stadhuis.