Het kasteel van Santa Barbara

Als u de fantastische kastelen van Alicante bezoekt, kunt u in contact komen met het millenniumverleden. Elk jaar worden ze veroverd door duizenden nieuwsgierige toeristen die naar Alicante reizen. Geplaatst op de top van de berg Benacantil (staat voor Arabisch De top van Laqant), domineert het kasteel van Sint Barbara (Santa Barbara) het landschap van Alicante, Spanje vanuit zijn bevoorrechte locatie. Met een hoogte van 166 meter is het het meest vooraanstaande herkenningspunt van de stad en een van de grootste middeleeuwse forten in Spanje.

Geschiedenis

Het kasteel werd gebouwd in de negende eeuw, toen dit deel van Spanje onder islamitische heerschappij stond, hoewel er al tijdens de Iberische en Romeinse periode kleine nederzettingen op de hellingen van de Benacantil-berg bestonden. Op 4 december 1248 (de feestdag van Sint Barbara) werd het kasteel veroverd door de Castiliaanse koning Alfonso X.

Huidig

alicante-castle-santa-barbaraTegenwoordig is het kasteel van Santa Barbara geopend voor het publiek en biedt het een adembenemend uitzicht op de baai en het platteland van Alicante. Je kunt heel veel fantastische foto’s maken voor je verzameling. Bezoek het paleis met kanonnen en oude artefacten, ga naar beneden, de kerkers in en loop langs de muren en torens. Santa Barbara is historisch gezien een van de twee kastelen van Alicante. De plaatsen van bijzonder belang zijn de Hal van de Edelen (Sala Noble), de Kamer van Filips II, de Rampart van de Koningin (Baluarte de la Reina) en de Rampart van de Engelsen (Baluarte de los Ingleses).

Bovendien is er ook een administratief en militair complex, bestaande uit het gouverneurshuis, de wachtvleugel (Cuerpo de Guardia), de garnizoensbinnenplaats (Patio de Armas) en het monument voor Félix Berenguer de Marquina, die onderkoning was van New Mexico en Kapitein-generaal in de Filippijnen. Tijdens de zomer (juli en augustus) kunt u op vrijdag- en zaterdagavond ook deelnemen aan kasteelavonden, waarbij u op de binnenplaats kunt genieten van concerten en andere optredens. De toegang is gratis.

Ik geef er de voorkeur aan om het kasteel te voet te bereiken, langs een pittoreske buitenwijk Barrio de Santa Cruz (Heilig Kruis) met kleine oude huizen geschilderd in wit en smalle straatjes vol bloemen. Aangekomen op de hellingen van de berg, betreed je Park Ereta dat geleidelijk omhoog klimt naar het fort. Als u even wilt pauzeren, is er een leuk restaurant met een spectaculair panoramisch uitzicht over de oude binnenstad, evenals een tentoonstellingsruimte. U kunt het kasteel ook bereiken via een lift vanaf het centrale strand van Postiguet. Een andere optie is om met de auto te komen en de weg te nemen vanaf de straat Vázquez de Mella aan de noordkant van de berg.

Nieuwsgierigheid: zodra u het centrale strand van Postiguet bezoekt, kunt u ook een kijkje nemen in het kasteel van Santa Barbara. Je zult zien dat het linkergedeelte van de Benacantil-berg onder het kasteel er in profiel uitziet als een menselijk gezicht. Dit is het beroemde Gezicht van de Moor (La Cara del Moro) – een van de meest emblematische afbeeldingen van Alicante, Spanje, die ook op het wapen te vinden is.