Alicante museums

Uw reis naar Alicante is pas compleet nadat u de archeologische schatten, collecties traditionele klederdracht en mooie schilderijen heeft ontdekt.

MARQ Museum

alicante-marq-museumDit museum werd opgericht in 1932 en werd in 2002 verhuisd naar het gebouw van het voormalige provinciale ziekenhuis van San Juan de Dios. Het is het meest vooraanstaande museum van Alicante. Vanwege de fascinerende avant-gardistische vormgeving en het gebruik van moderne audiovisuele technieken werd het museum in 2004 bekroond met de prijs Europees Museum van het Jaar.

De collectie bestaat uit meer dan 80.000 stukken die gevonden zijn op lokale archeologische vindplaatsen. U kunt een reis maken door de geschiedenis van de regio Alicante, vanaf het stenen tijdperk, via de Iberische en Romeinse tijdperken, tot aan de middeleeuwen. Bovendien kunt u in elk van de thematische ruimtes educatieve films met een hoge didactische waarde bekijken.

Naast de vaste tentoonstelling organiseert MARQ museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Dit jaar kunt u van 2 april tot 13 oktober 2009 kennis maken met de eeuwige eeuwenoude esthetiek en genieten van De schoonheid van het lichaam (La Belleza del Cuerpo). Het is een product van de samenwerking tussen MARQ en het British Museum en toont meesterwerken uit de Griekse kunst, zoals de Discobolus van Myron.

Lucentum

alicante-lucentum-01Achter het strand van Albufereta, in de omgeving van Tossal de Manises, vindt u een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de Valenciaanse gemeenschap: de overblijfselen van de Romeinse stad Lucentum. Dit museum van Alicante is een openluchtmuseum. Het ligt op 3 kilometer afstand van het stadscentrum, in een driehoekig gebied tussen Villajoyosa Avenue, Colonia Romana straat en Zeus straat. De ingang bevindt zich achter een plaatselijke school, Colegio Público la Albufereta. Je kunt het bereiken met de bus (nr. 21 – bushalte Gasolinera; nr. 22 – bushalte Edificio Brisas; nr. 9 – bushalte Colegio Albufereta) of met de tram (stations La Albufereta of Miriam Blasco – tramlijnen L1, L3 en L4).

Binnen de oude stad kun je grote delen van de beschermende muren en de resten van het Romeinse forum, twee openbare baden, een necropolis, privévilla’s met mozaïekvloer en vele andere gebouwen langs de hoofdstraten zien. De nederzetting heeft een Iberische oorsprong, maar kende de meest welvarende periode tijdens de Romeinse overheersing.

Tijdens het bewind van Octavianus Augustus werd Lucentum verheven tot de status van gemeente. De volgende drie eeuwen brachten echter veranderingen in de lokale handelsroutes en andere interne problemen met zich mee. Lucentum kende een lange en gestage achteruitgang. De stad werd uiteindelijk verlaten tegen het einde van de 3e eeuw na Christus.

Stierenvechten museum

Een van de meest interessante musea van Alicante. Hier kun je iets typisch Spaans vinden. Dit kan uw eerste stap zijn naar een beter begrip van deze traditie. De permanente tentoonstelling is gewijd aan de meest gerenommeerde stierenvechters uit Alicante en omgeving. Het museum organiseert diverse bijeenkomsten en seminars gerelateerd aan het stierenvechten. U kunt ook de bibliotheek of een audiovisuele zaal met diavoorstellingen bezoeken.

Het museum bevindt zich op het Plaza de España-plein, op het erf achter de stierenvechtring Plaza de Toros.

Kerststalmuseum

Als u de kerstsfeer wilt opsnuiven, ongeacht het seizoen van het jaar, kunt u altijd een bezoek brengen aan het Kerststalmuseum. De permanente tentoonstelling omvat veel werken uit deze Spaanse traditie, evenals verschillende stukken uit andere landen. Het is gelegen in de oude wijk van Alicante (achter het stadhuis) in een typisch historisch gebouw uit de 19e eeuw.

De eerste geregistreerde kerststal in Spanje was in de 14e eeuw in de kathedraal van Barcelona. Tijdens de 16e eeuw en de contrareformatie werd deze kunst van het uitdrukken van verschillende aspecten van de geboorte en het leven van Jezus verspreid over andere katholieke landen van Europa. Het bereikte zijn maximum tijdens de barok in Zuid-Italië. Deze oude traditie speelt nog steeds een zeer belangrijke rol in het moderne Spanje. Elke kerst zijn er veel kerststallen te zien in winkels, openbare ruimtes of privéwoningen.

Fogueres Festivalmuseum

Dit is het kleurrijkste museum van Alicante, gewijd aan het traditionele zomerfestival: het vreugdevuurfeest Hogueras de San Juan dat in juni wordt gehouden. Hier kun je een verzameling zien van vele figuren die de afgelopen jaren niet zijn verbrand (Ninots indultats), evenals traditionele kostuums, foto’s en ander audiovisueel materiaal. Het museum (la Casa de la Fiesta – het festivalhuis) bevindt zich in het centrum van Alicante, op de hoek van de straat Teniente Álvarez Soto en de Rambla Méndez Núñez Avenue.

MUBAG – Gravina museum voor schone kunsten

MUBAG is gevestigd in het 18e-eeuwse Gravina-paleis en toont kunstwerken die lokaal in Alicante zijn gemaakt. De collecties bestrijken lange perioden van de 16e eeuw tot het begin van de 20e eeuw. Je kunt ongeveer 500 werken van oude schilderijen, sculpturen, antiek meubilair en textiel bekijken.

Naast tentoonstellingen organiseert het museum vele muzikale evenementen en seminars over kunst. Op die manier nodigt het museum, met behulp van vele moderne audiovisuele technieken, zijn bezoekers uit om actief deel te nemen aan het creëren van zijn unieke sfeer.