Alicante Airport check-in

Luchthaven Alicante Spanje – El Altet – is een van de drukste luchthavens van Spanje. Voor veel reizigers is onze luchthaven een toegangspoort tot hun vakantie aan de Middellandse Zee. Ondanks zijn relatief kleine omvang is het rechtstreeks verbonden met veel steden in Europa. Bovendien is het indirect verbonden met de rest van de wereld door vluchten vanuit Madrid of Barcelona.

Over het vliegveld

In 2023 kwamen bijna 16 miljoen reizigers via de luchthaven van Alicante naar de Costa Blanca of de resorts La Manga. Ongeveer 80% van alle bezoekers komt uit het buitenland. De meeste toeristen komen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Nederland en andere Europese landen. Zo’n groot aantal passagiers is geen wonder. Naast de stad Alicante fungeert onze luchthaven als verkeersknooppunt voor andere aantrekkelijke vakantiebestemmingen in de provincie Alicante. Misschien brengt u dit jaar uw vakantie door in Benidorm, Torrevieja, Denia of Calpe.

Locatie van de luchthaven van Alicante

De luchthaven ligt ongeveer 10 kilometer (6 mijl) verwijderd van het stadscentrum van Alicante, tussen de plaatsen Torrellano en Urbanova, dicht bij de stad Elche. U kunt het met de auto bereiken via de wegen A-79, N-338 en N-332.

Voor het terminalgebouw bevindt zich een grote parkeerplaats. Momenteel zijn er ook nieuwe toevoegingen in aanbouw. Zodra de nieuwe Terminal 2 wordt geopend, zal parkeren op de luchthaven van Alicante eenvoudiger zijn, met een grote ruimte voor meer dan 6000 voertuigen.

Momenteel beschikt de luchthaven van Alicante over twee terminals: een oude en een nieuwe die in de loop van 2009/2010 klaar moeten zijn. De nieuwe terminal wordt toegevoegd om aan het toenemende aantal vluchten te kunnen voldoen. Een aantal luchtvaartmaatschappijen (zoals Ryanair en EasyJet) opereren al vanaf de nieuwe terminal.

Check-in Alicante Airport

De incheckruimte bevindt zich op de eerste verdieping (eigenlijk niveau 0). Het is verdeeld in twee delen. In de eerste (boven de aankomsthal) vindt u 38 reguliere incheckposten van terminal T-1 (genummerd van 1 tot 38) en één post voor grote bagage (nummer 39). Als u de laatste post passeert en verder door een gang loopt, komt u in een andere hal met de overige incheckposten van terminal T-2 (genummerd van 51 t/m 64). De vertrekhal bevindt zich op de tweede verdieping (niveau 1), met een standaard winkel- en restaurantgedeelte.

Dicht bij de trappen en de lift (die alle drie de niveaus met elkaar verbinden) vindt u de informatiebalie, kantoren van verschillende luchtvaartmaatschappijen: Iberia, Flybe, Monarch, Air Europa, Spanair, Jet2, Air Algerie en Airberlin, evenals een zelfbedieningskoffiebar La Marina. Als u geïnteresseerd bent in cultuur en geschiedenis, let dan op de kopie van het beroemde oude beeld van een Iberische dame “La Dama de Elche” (5e eeuw voor Christus), die vlakbij in een glazen vitrine staat. Andere kantoren (zoals de luchtdienst van Alicante, Thomas Cook, Air Finland, ServisAir, Thomson Tui, Travelplan en Aga Airlines) bevinden zich in de buurt van de laatste incheckpost nr. 39. Ten slotte vindt u in de tweede hal van terminal T-2 kantoren van Easy Jet en Menzines Aviation.

Het personeel van de luchthaven is vriendelijk en staat klaar om te helpen. De meesten van hen spreken Engels, maar je moet langzaam met ze praten. Het personeel is erg efficiënt en de luchthaven is goed georganiseerd. In tegenstelling tot enkele zeldzame negatieve meningen over de luchthaven van Alicante die op internet kunnen verschijnen, heb ik nog nooit een slechte ervaring gehad. Mijn bagage kwam altijd aan; het is nooit verloren gegaan of beschadigd. Of ik nu een korte reis naar Palma of Madrid maakte of uit verre steden zoals Londen kwam, noch mijn vrienden, noch ik hadden problemen. Mocht het echter voorkomen dat uw bagage zoek is, dan hoeft u niet in paniek te raken. Het luchthavenpersoneel staat klaar om u te helpen. U moet het formulier invullen en de standaardprocedure volgen. In het ergste geval krijg je een overlevingspakket, waarin alles zit om in je dagelijkse basisbehoeften te voorzien. Normaal gesproken moet de verloren bagage binnen 24 uur worden teruggevonden.

Tip: Als u eenmaal in Alicante bent, vergeet dan niet uw horloges aan te passen aan de lokale tijd.