Klimaat van Alicante: wat is de beste reistijd?

Alicante is een middelgrote stad dat gelegen is aan oostkust van Spanje. Het ligt in de regio/provincie van Valencia. Het heeft een mediterraan klimaat van Alicante. Het klimaat van de Costa Blanca en Alicante in Spanje biedt u alle voordelen van de Middellandse Zee met hete, droge zomers en milde winters. Deze regio kent het hele jaar door veel zonnige dagen en weinig regen. De jaargetijde van het klimaat in Alicante:

  • Zomers: Deze zijn over het algemeen zeer warm en droog. Temperaturen kunnen gemakkelijk boven de 30 graden Celsius uitkomen. Er is weinig neerslag tijdens deze periode. Juli en augustus zijn doorgaans de warmste maanden.
  • Winters: De winters zijn mild met gematigde temperaturen. Het is zelden erg koud, en vorst komt zelden voor. Het kan echter wel fris zijn in de vroege ochtend of in de avond. Overdag liggen de temperaturen meestal tussen 12 en 20 graden Celsius.
  • Lente en herfst: Deze seizoenen zijn aangenaam met milde temperaturen. In de lente stijgen de temperaturen geleidelijk naarmate het seizoen vordert, terwijl de herfst een geleidelijke afname van de temperaturen laat zien. Dit is over algemeen de beste reistijd om de stad en omgeving te bezoeken.

Het weer in Alicante is meestal warm. De temperatuur is stabiel en schommelt niet veel gedurende een dag. De luchtvochtigheid is relatief hoog door de aanwezigheid van de zee en er staat af en toe wind. Het weer in Alicante en het omliggende landschap zijn behoorlijk droog. Er zijn echter twee regenseizoenen (meestal in de lente en de herfst – september en oktober) waarin u de hele dag verrast kunt worden door een bewolkte hemel. Gemiddeld zijn er gedurende het hele jaar ongeveer 30 tot 40 regendagen.

Zo’n uitstekend weer in Alicante, Spanje is een gevolg van de invloed van de Middellandse Zee en van de bescherming tegen koude continentale winden die wordt geboden door nabijgelegen heuvels en bergen in het binnenland. Een samenspel van deze twee factoren creëert een soort microklimaat.

Beste reistijd Alicante

De beste reistijd voor een bezoek aan Alicante hangt af van je persoonlijke voorkeuren en wat voor soort activiteiten je van plan bent. Over het algemeen zijn de lente en de herfst de meest aangename seizoenen voor een bezoek, omdat de temperaturen mild zijn en er minder drukte is. Hier zijn wat meer details:

  • Lente (maart – mei): De lente is een uitstekende tijd om Alicante te bezoeken. De temperaturen stijgen geleidelijk, waardoor het aangenaam is om de stad te verkennen. De natuur is in bloei, en de dagen zijn langer. Dit seizoen staat bekend als regenperiode, maar er zijn ook veel zonnige en warme dagen, die een groot aantal bezoekers trekken. Als u niet van warme zomerdagen houdt, is de herfst de beste tijd om Alicante te bezoeken – de zee is nog warm, u kunt zwemmen en genieten van veel zon. De temperaturen zijn gematigd en redelijk comfortabel, tussen de 15 en 25 graden.
  • Herfst (september – november): Net als de lente is de herfst een geweldige tijd om Alicante te bezoeken. De temperaturen zijn nog steeds aangenaam, en je vermijdt de extreme hitte van de zomer. Ook is er minder toeristische drukte. Het is er wel net zoals lente een regenperiode maar nog steeds wel met veel zonnige dagen. De temperatuur zal rond de 15-25 graden zijn.
  • Zomer (juni – augustus): Als je van warm weer houdt en van plan bent om aan het strand te ontspannen, is de zomer een geschikte periode. Wees je er echter van bewust dat het in juli en augustus behoorlijk heet kan worden, met temperaturen die regelmatig boven de 30 graden Celsius uitkomen. Deze maanden trekken ook veel toeristen aan. Als u op zoek bent naar een warm, zonnig en droog zomerseizoen, dan is Alicante de juiste plek voor u. De temperatuur ligt meestal tussen de 20 en 30 graden, soms oplopend tot 40 graden als de verkoelende zeebries uitblijft. Dit is het perfecte weer voor het strand en andere zomeractiviteiten. Er valt vrijwel geen regen en de lucht is meestal helder.Advies: zoek tussen 12.00 en 16.00 uur een goede schaduw. Wees voorzichtig in de zon, gebruik zonnebrandcrème, zonnebril, T-shirt en hoed, ontspan in een van de restaurants onder de palmbomen van de Explanada-promenade.
  • Winter (december – februari): Hoewel de winters mild zijn in vergelijking met veel andere Europese steden, is het weer in Alicante in de winter koeler. Dit kan echter nog steeds aangenaam zijn als je geen fan bent van zeer warme temperaturen. De winterdagen in Alicante zijn mild, met temperaturen tussen de 10 en 18 graden, heel vaak tot 20 graden. ’s Nachts kan de temperatuur dalen tot 5 graden (soms zelfs onder nul), wat behoorlijk onaangenaam is als er geen centrale verwarming in de kamer is. De dagen zijn meestal zonnig en het is gebruikelijk om midden januari toeristen uit Noord-Europa op het strand te zien. Tijdens de late winter en het vroege voorjaar is Alicante een populaire bestemming voor conferentietoerisme.

Over het algemeen zijn de lente en de herfst dus de meest aanbevolen seizoenen voor een bezoek aan Alicante, omdat het weer dan aangenaam is en er minder drukte is.