Festival Hogueras de San Juan

Hogueras de San Juan (St John’s Vreugdevuren) is het populairste festival van Alicante van internationaal toeristisch belang. Eeuwenlang was het een viering gewijd aan Johannes de Doper, die ook een heidense oorsprong had. In feite is het gerelateerd aan de zomerzonnewende en de cultus van vuren, het verbranden van niet-waardevolle voorwerpen en het dansen rond vreugdevuren. Tegenwoordig kan de waarde van cijfers zelfs tienduizenden euro’s bedragen. In 1928 werd het opgericht als het officiële festival van de stad.

alicante-hogueras de san juan festivalDit grote evenement wordt het hele jaar door voorbereid. Direct nadat het festival voorbij is, beginnen kunstenaars en beeldhouwers met het maken van kleurrijke en indrukwekkende beelden voor het komende jaar – gemaakt van hout en papier; muziekorkesten oefenen Valenciaanse melodieën en liederen; De dames uit Alicante bereiden hun traditioneel uitgewerkte kostuums voor om de volgende schoonheidswedstrijd te winnen, … Eindelijk begint het verwachte feest op 20 juni, dat gedurende 10 dagen overal in de stad Alicante plaatsvindt. Alle straten en pleinen worden omgetoverd tot openluchtrestaurants met lekker Spaans eten (verscheidenheid aan zeevruchten, Spaanse ham, uitstekende wijn, veel bier, traditionele desserts, …), ondergedompeld in luide carnavalssfeer met goede muziek.

Op kruispunten en pleinen zie je opvallende figuren; heel vaak groter dan omliggende gebouwen; en kleinere ninots – altijd grappig en vaak met serieuze politieke boodschappen. Tijdens de vreugdevuren beoordeelt een officiële commissie de beelden en beloont ze met prestigieuze prijzen.

festival hogueras de san juanDe meest indrukwekkende figuren worden geplaatst voor het stadhuis, het plein Plaza de Montañeta, voor de Centrale Markt (Mercado Central), etc. Aan het einde van Noche del Fuego (de Nacht van het Vuur) – om middernacht – staat een grote vuurwerk (genaamd Palmera) wordt gelanceerd vanaf het kasteel van Santa Barbara en alle figuren en ninots worden platgebrand tijdens een van de beste straatfeesten van Spanje.

Elke dag worden Hogueras de San Juan begeleid door andere kleurrijke feesten, parades, muziek- en dansvoorstellingen. Er zijn processies langs grote lanen – mensen die zowel traditionele als carnavalskostuums dragen. Je ziet Valenciaanse boeren, Romeinse soldaten, oosterse Moren, oude Egyptenaren en heel veel paarden. Er is ook een kleurrijke middeleeuwse markt, die plaatsvindt in het historische centrum van Alicante, rond de kathedraal van San Nicolas. Als u Plaza de Torros bezoekt, kunt u de beste stierengevechten aanschouwen.

Nadat de Las Hogueras zijn afgelopen, gaat het feest verder met een van de meest indrukwekkende vuurwerkwedstrijden. Ga gewoon naar het centrale strand van Postiguet (of maak een georganiseerde boottocht) en geniet nacht na nacht van vele uren adembenemend vuurwerk.